Monday, January 14, 2013

Saffron Sparkling


Harga: RM3

Minuman berkarbonat rendah yang dirumus khas mengandungi Garam Bukit, Pegaga, Saffron, Glukosa, Sukrosa, Asid Sitrik dan Air RO.

Khasiat Saffron
Saffron berasal dari perkataan Arab bermaksud kuning (yellow), sejenis tumbuhan herba dengan nama saintifiknya Crocus Sativus Linneaus.

Disamping warnanya yang cukup menarik serta baunya yang harum, maka ianya digunakan secara meluas dalam pemakanan, kecantikan dan perubatan. Ianya memang terkenal dengan khasiat serta kuasa pengubatnya (excellent stimulant) sejak dari dulu lagi.

Saffron kaya dengan karbohidrat, minerals, mucilage serta vitamin B1 dan B2 (riboflavin dan tiamin), disamping banyak lagi bahan lain yang berkhasiat farmaseutikal yang cukup tinggi.

Antara keistimewaan saffron:
  • boleh membantu proses penghadaman
  • menguatkan ingatan
  • agen anti barah
  • merawat amenia (kekurangan zat besi)
  • mengawal tekanan darah dan kolesterol
  • mengurangkan risiko serangan penyakit jantung
  • melancarkan pengaliran darah (haid)
  • merawat penyakit saraf, keletihan, sembelit, bisa-bisa sendi
  • merawat penyakit saluran kencing (renal colic)
  • merawat kesuburan ( fertility )
  • menambah selera makan untuk kanak-kanak (increase appetite) 
  • digunakan sebagai perangsang tebaga batin dan penenang (sedative)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...