Thursday, July 4, 2013

Pemakanan Untuk Pesakit Diabetes

Makanan yang BEBAS dimakan:

1. Teh/kopi O' tanpa gula, teh hijau, air mineral, air limau (tanpa gula), air barli (tanpa gula) dan sup cair.

2. Sayur-sayuran : sawi, kobis, ulam, bayam, kailan, kangkung, kacang panjang, kacang bendi, daun salad, bunga kobis, peria, pucuk paku, tomato, taugeh, cendawan, terung, dsb (kecuali sayuran berkanji).

3. Perasa dan perencah semulajadi: bawang putih/merah, kunyit, halia, serai, cuka, serbuk kari, herba, akar kayu, cili, daun pandan, ketumbar, pasli dan lain-lain.


Makanan yang perlu DIKAWAL

1. Bijirin dan hasilnya: nasi, roti, biskut, oat, bihun, mee, kuay teow, capati, tosai, putu mayam, idli, macaroni, spaghetti, tepung dan makanan berasaskan tepung.

2. Sayuran berkanji: Ubi kayu/keledek/kentang, lobak, labu, jagung, kacang peas, kacang kuda, dhal, kacang panggang.

3. Susu: Susu tepung (skim/rendah lemak), susu segar, susu sejat, yogurt.

4. Buah-buahan: Semua jenis buah.


Makanan yang perlu DIELAK :    

1. Gula ringkas: gula putih/melaka/batu, gula-gula, glukosa.

2. Madu, jem, kaya, susu pekat manis, sirap, minuman ringas, dan minuman kordial.

3. Biskut manis, roti manis, kuih manis, kek, aiskrim, coklat.

4. Air tebu, air kelapa muda dan nira.

5. Minuman/makanan yang ditambah gula.                                                                       

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...