Susu
bernutrisi untuk ibu hamil diperkaya dengan rumusan terbaru daripada 12
jenis bahan semulajadi terpilih dan sumber makanan SUNNAH.
Susu Kambing
Susu kambing sangat sesuai untuk ibu mengandung kerana kaya dengan
protein, enzim-enzim dan Vitamin A yang penting untuk kesihatan.
Pemakanan yang sihat bermula dari awal kehamilan dapat membantu proses
tumbesaran bayi yang sihat, cergas dan pintar.
Delima
Pengambilan buah delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi
semasa kelahiran. Delima juga mengandungi potassium dimana dapat
mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung
pada waktu malam. Delima juga membantu menghasilkan bayi yang sihat dan
kulit yang cantik. Sabda Nabi Muhammad saw, "Tidak ada delima yang tidak
mempunyai buah dari delima syurga di dalammya" (HR Abu Nu’aim)
Marin Collagen
Kolagen daripada sumber marin sangat berkesan untuk mengatasi masalah kulit kering, kusam, tidak sekata, berparut dan berkedut.
Alfalfa Klorofil
Alfafa merupakan sejenis tumbuhan yang mempunyai struktur akar yang
unik di mana ia boleh menyerap pelbagai zat galian, vitamin dan lapan
jenis asid amino dan amat kaya dengan metionin, vitamin A, C, D dan K.
Alfafa sememangnya diketahui kaya dengan klorofil iaitu
sekurang-kurangnya empat kali lebih tinggi daripada sayur-sayuran biasa.
Alfalfa amat kaya dengan Asid Alfa Lipolik (ALA), Zink, Selenium,
Vitamin A, C, E dan mineral lain seperti kalsium, kobalt, kromium,
fosforus, silicon, potassium, mangan, magnesium dan zat besi.
Manna
Kaya dengan fiber diet boleh larut yang memudahkan sistem pencernaan.
Membantu proses gastrointestinal badan. Mengandungi serat yang membantu
mengurangkan gas dalam badan. Menggalakkan pembiakan bakteria sihat di
dalam perut dan ia mencegah kanser kolon, sembelit dan cirit-birit.
Membantu melawan penyakit kencing manis dan jantung. Memberi rasa
kenyang yang berpanjangan.
Vanilla
Khasiat Vanilla adalah menenangkan saraf, membantu mengurangi berat badan dan meningkatkan mood.
Pisang
Pisang mengandungi magnesium, fosforus, iodine, kuprum, vitamin B1, B2,
B6 & C, niasin, dan folat. Pisang mengandungi asid, enzim, dan
sebatian kimia penting. Ia juga mengandungi tiga jenis gula semula jadi
iaitu sukrosa , fruktosa dan glukosa. Bagi ibu hamil, dengan memakan
buah pisang dikatakan mampu memastikan tahap gula dalam darah meningkat
dan keadaan ini mampu mengelakkan anda daripada mengalami masalah
'morning sickness'.
Bayam
Bayam kaya dengan sumber
vitamin K, A, C, B2, B6, mangan, folat, magnesium, besi, kalsium dan
kalium. Bayam juga merupakan sumber baik untuk serat pemakanan, protein,
fosforus, zink dan vitamin E. Selain itu, bayam juga merupakan sumber
baik asid berlemak omega 3, niasin dan selenium. Terdapat 13 jenis
sebatian flavonoid yang berfungsi sebagai antioksidan dan agen anti
kanser. Folat dalam bayam juga diperlukan bagi pembesaran fetus
terutamanya untuk pembentukan sistem saraf yang lengkap. Kecacatan
seperti bibir sumbing atau spin bifida boleh terjadi disebabkan
kekurangan folat.
Kalsium
Kalsium diperlukan untuk
mengekalkan kesihatan tulang dan gigi, mencegah osteoporosis, membantu
pengecutan otot jantung, penghantaran maklumat saraf dan pembekuan
darah, melegakan pedih ulu hati serta membantu individu yang mengalami
masalah tekanan darah tinggi.
Susu Rendah Lemak
Susu
rendah lemak memberikan kalsium, vitamin dan mineral yang sama di dalam
susu penuh krim tetapi kandungan lemaknya adalah rendah.
Kismis
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis kerana kismis
dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan
lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan
menghilangkan letih".
Stevia
Ciri paling unik mengenai
Stevia ialah ia merupakan pemanis semula jadi yang tidak mengandungi
kalori. Di percayai secara tradisional, stevia mengandungi sifar kalori,
lemak, kolestrol, gula dan karbohidrat. Stevia mengandungi vitamin A,
B, C dan mineral penting untuk pertumbuhan kanak-kanak.
Sumber: http://natalia.my
Sumber: http://natalia.my
0 comments:
Post a Comment